tiistai 19. syyskuuta 2017

Kirsti Kuosmanen: ONKO POSITIIVISUUS PER***STÄ VAI SOLUJEN RAVINTOA?

 Sisälläni asuva tiedemies iloitsee siitä että yhä enemmän tieteellisiä tutkimuksia julkaistaan positiivisten tunteiden tärkeästä merkityksestä. Meillä suomalaisilla on vaikea ja haastava suhde positiivisiin tunteisiin. Kuinka helpottavaa onkaan kuulla jonkun lausahtavan että ”positiivisuus on perseestä”. Tämä vahvistaa sitä että en ole yksin, kuulun laumaan koska muillakin menee huonosti. Mutta olisiko muita tapoja vaalia tätä meille ihmisille niin ominaista ja tärkeää laumaan kuulumisen tunnetta?

Kun ajattelemme negatiivisesti, vahvistamme negatiivisia hermoratoja aivoissamme. Ajatukset menevät helposti näille vanhoille urille ja tunnemme negatiivisia tunteita. Pidämme itsemme pieninä ja voimattomina. On tuttua ja helpompaa asemoida itsensä uhriksi kuin alkaa kantaa vastuuta omasta elämästä. Ja meillä on siihen hyvät syyt, useimpia meistä ei ole elämämme varrella aidosti kannustettu. Emme ole tulleet kuulluksi, nähdyksi, arvostetuiksi ja rakastetuiksi juuri sellaisena kuin olemme, kaikkine hyvine ja huonoine puolinemme. Näin emme ole oppineet itsekkään kannattelemaan itseämme myötätunnolla ja rakkaudella, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uusia tapoja. (tai saada onnellista lapsuutta, kuten kirjailija Tom Robbins sen ilmaisi)

Kun ajattelemme negatiivisia asioita kuten : ”inhoan tuota työtoveriani/ pomoani” tai ”kuka se luulee olevansa” tai ” täällä ei toimi mikään” jne. lisäämme myös stressihormonien tuotantoa elimistössämme. Koko energiamme menee stressin kanssa taistelemiseen tai siitä selviämiseen sen sijaan että energiamme ylläpitäisi ja uudistaisi kehoamme, mieltämme ja voimavarojamme. Ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja tunteet vaikuttavat jopa dna:han sekä muokkaavat todellisuuttamme. Tieteellisesti tutkittu juttu tämäkin.

On myös tutkittu että jos tietoisesti valitsemme kannustavia, rakastavia, myötätuntoisia ajatuksia ja tunteita niin sen sijaan että stressi vahingoittasi meitä tai imisi meidät tyhjiin, nämä tunteet auttavat meitä kukoistamaan ja ravitsevat meitä jopa solutasolla.
Eli jos sinulla on huono päivä tai vaikea ajanjakso elämässäsi, esim. läheisen sairaus, taloudellisia vaikeuksia, avioero, voit auttaa itseäsi selviytymään tästä keskittymällä tietoisesti positiivisiin tunteisiin ja ajatuksiin. Aluksi vaikka pienen pieneen yksityiskohtaan kunhan se on aidosti totta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että et voisi ilmaista negatiivisia tunteita tai asettaa rajoja tiukastikin silloin kun ne ovat todella aiheellisia .

Aivan kuten opettelemme uusia ruokailu- tai liikunta tottumuksia että eläisimme terveellisemmin ja nauttisimme elämästä enemmän, voimme myös opetella uusia ajatusmalleja, uusia tapoja tuntea ja kokea asioita. Muodostamme uusia hermoratoja aivoihimme kun harjoittelemme ja eräänä päivänä huomaamme että positiivinen ajattelu ja positiiviset tunteet ovat meille itsestään selviä ja luonnollisia.

Mikään ei ole niin voimauttavaa kuin ottaa vastuu omasta elämästä, omista tunteista, omista haluista ja tarpeista. Miltä tuntuisi työskennellä yhteisössä jossa kaikki tekevät näin? Työyhteisössä jossa kaikki kehuvat ja kannustavat toisiaan, luonnollisesti ja aidosti.
Tiedemies kiittää ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti